Blížia sa narodeniny, meniny alebo iná udalosť? Pozvali ste k vám rodinu a ty rozmýšľaš, čo pripraviť pod zub. Nie je to ľahké rozhodovanie, ja nad tým tiež vždy rozmýšľam, Naposledy som však pripravila skvelé avokádové chlebíky, o ktoré sa s tebou chcem podeliť. Za mňa je to výborná alternatíva ku klasickým obloženým chlebíkom. Tie sú trochu nuda no nie?

Na avokádové chlebíky/toasty budeš potrebovať:
čerstvý chlebík (ja som nakrájala drevorubačský z Lidla, vyšlo mi asi 14 kúskov) alebo toastový chlieb
maslo
avokádo (1ks
vajíčka (3ks)
mini mozzarellky
paradajky
jarnú cibuľku
reďkovku
šunku/oravskú slaninu/schwarzwaldskú šunku
šalátový mix (alebo rukolu)
soľ, korenie v mlynčeku, špáradlá

POSTUP:

  1. Chlebík nakrájame alebo zapečieme v toastovači
  2. Vajíčka uvaríme natvrdo (môžeme spraviť aj volské oká, ale minieme viac vajec)
  3. Zeleninu umyjeme, šálát necháme odkvaokať a vysušiť, paradajky a reďkovku nakrájame na kolieska
  4. Chlebík natrieme maslom.
  5. Avokádo zbavíme šupky a kôstky, nakrájame na tenké plátky. Ak je avokádo tvrdšie, plátky len poukladáme na chlebík, ak je mäkšie, plátky môžeme roztlačiť vidličkou. Osolíme.
  6. Uvarené vajíčka nakrájame na kolieska a uložíme na avokádo. Jemne okoreníme.
  7. Suroviny, ktoré vrstvíme na tento základ prichytíme špáradlom.
Ja som pripravila viacero verzií s rovnakým základom (maslo, avokádo, vajíčko), aby si každý vybral tú svoju naj. 
1. základ + šunka/slanina + paradajka + cibuľka + šalát mix
2. základ + šunka/slanina + reďkovka + mozzarella + šalát mix
3. základ + paradajka + mozzarella + šalát mix
4. základ + paradajka + reďkovka + mozzarella + šalát mix

5. základ + cibuľka + mozzarella + šalát mix

TIP: namiesto čerstvých paradajok môžeš použiť aj sušené paradjky

 

Okrem chlebíkov som robila bábovku a slivky v slanine. Tie sme prvý raz ochutnali toto leto vo Vysokých Tatrách, keď sme boli na degustácií ovocných destilátov. Všetkým nám chutili, tak sme ich museli mať aj doma.

Potrebujeme:
1 balenie sušených sliviek
1 balenie oravskej slaniny
špáradlá

Postup: 
Slaninku nakrájame na pásiky o hrúbke 1 slivky a slivku do nej zabalíme. Prepichneme špáradlom, aby sa nám slanina neroztvorila. Takto zabalíme všetky slivky, poukladáme na plech a pečieme 20-30 minút na 200°C. Slanina má byť opečená dozlatista. Slivky v slanine podávame teplé.

 

P.S. Nech vám chutíííí.

Natália

Recommended Posts